GMP - terápia

A gyermekek beszédészlelési és beszédmegértési folyamatai a GMP-diagnosztikával vizsgálhatók, melyet Gósy Mária fonetikus, nyelvész, pszicholingvista (tudományos tanácsadó, illetve tanszékvezető egyetemi professzor) fejlesztette ki 1984 és 1988 között. 

Az eljárás sztenderdizált, így a magyar anyanyelvű gyermekek beszédfeldolgozási folyamata megítélhető, minősíthető, és az eredmények alapján a terápia megtervezhető. 

3 és 13 éves kor közötti gyermekek vizsgálatára alkalmas (bizonyos esetekben fiatalabbak és idősebbek részleges tesztelése is elvégezhető a diagnosztikával). 

A GMP diagnosztika gyerekek beszédfeldolgozását, vagyis a beszédészlelési és beszédmegértési folyamatokat vizsgálja. Ezeknek a folyamatoknak az életkori szintű működése szükséges az ép, tiszta beszédhez, az olvasás és írás elsajátításához, a tanuláshoz, ezért a vizsgálat a 4 - 7 éves korú gyermekeknek különösen ajánlott. 

Sokszor rejtve marad a beszédészlelési és a beszédmegértési folyamat esetleges zavarai, gyakran csak iskolai kudarcok hívják fel rá a figyelmet a problémára. 

Különféle jelzések utalhatnak a részfolyamatok zavarára, például a tartós beszédhiba, az ép hallás melletti "figyelmetlenség", a túlzott játékosság, a mesehallgatás kerülése, magatartási, viselkedési gondok, a gyermekhez intézett közlések gyakori félreértése, verstanulási nehézség. 

Az iskolai problémák elkerülése végett javasolt a vizsgálat elvégzése óvodás korú gyermekeknél középső vagy nagycsoportban.

A tesztelési idő óvodásoknál átlagosan 30-35 perc, iskolásoknál 35-40 perc.

(boribonkucko.hu)